WebMatrix Dersleri

Web Matrix’i Tanıyalım

Web Matrix’i Tanıyalım

Web Matrix Kurduktan Sonra Başlat Programlara Kısa yolu Ekleniyor. Çalıştırdığınız Zamanda Karşınıza 4 Tane seçenek çıkıyor.

Şimdi Bu Seçenekleri İnceleyelim;

My Sites :

Bölümünde Daha Önce Açmış Olduğunuz Çalışmalar Yer Almaktadır. Daha Önceki Web Matrix Çalışmalarınız olduysa da burdan ulaşabilirsiniz.

Site From Web Gallery :

Bu Bölümde İse AÇık Kaynak Kodları, Hazır İçerik YÖnetimli Sistemler, dotnet Nuke Gibi sistemleri de Bulunduğu ve bir avantajı da şu PHP Tabanlı sistemleri de içinde barındırdığı, Bir Çok Sistemi de buradan açıp düzenleyebilirsiniz.

Site From Template:

Burada İse Siz Sıfırdan Bir template oluşturaibilirsiniz veya Var Olan temalara üzerinden projenize devam edebilirsiniz. Bu Bölümde de Karşımıza 5 Tane Template Geliyor Ve Bu Templatelerden

Empty Site:

Yani Bizim oluşturacağımız sıfırdan web sitesi şablonu oluştura bilirsiniz.

Starter Site:

Burada İse Yeni Basic Bir Web Şablonu üzerinde kendi geliştirmenize bağlı kalarak oluşturulan basit bir template yer almaktadır. Başlangıç Teması Olarak da adlandırabilirsiniz.

Bakery :

Türkçe Karşılığı fırın olan yani bir çok özelliği hazır bulunan siz sadece görsel zevk olarak değişiklik yaparak yola devam etmenize yarayan bir web şablonudur. Fırından Kasıtları bence şu biz Fırına Koyduk Sizler Pişirin Gibi Bir anlam gütmektedir.

Photo Gallery :

Bir Fotoğraf Galerisi Yapmak İstiyorsunuz Ve Sıfırdan Web Şablonu Oluşturmak Yerine WebMatrix’in bize sunduğu imkanlardan biriside Photo Gallery Adında hazır bir template şablonu olmaktadır. Bu Şablon üzerinde kendiniz uyarlayabilir özelleştirebilirsiniz.

En son Şablonumuzda Calender takvim şablonu olmaktadır.

Calender :

Bu Şablonda İse Sizlerin yine Projeleri aralarında bulunursa şayet bir takvim web şablonu hazır olarak bizlere sunulmuş tabii Microsoft Tüm şablonları geliştirmek için zaman harcamamış ve direk kafadan bir kaç şablon ile bizlere sunum yapmıştır. Kendi Templatelerimizi geliştirmemizi istemiştir.

Gelelim Bir Sonra Ki Sekmemize;

Site From Folder:

Bu Sekme İse Daha Önce Yapmış Olduğumuz Web Projesi Klasörünü Seçerek WebMatrix Ortamında Sitemizi açmamızı sağlamaktadır.

 

Ben Şimdi Web Site Template Bölümünden Empty Site İle boş bir web şablonu oluşturacam;

Şablonumuzun adını hemen alt Kısımdan Vererek Adınızı Vermiş oluyoruz: Ben “Cdersleri” Olarak oluşturdum.

Şablon Adımızı Yazıp Ok Dediğimiz de karşımıza Site oluşturulmuş Bir Şekilde Geldi.

İlk Karşımıza Çıkan Ekran Site Ekranı yani Ana Ekran. Site Ekranında Diğer Menülere Hızlı Erişim Yapabiliriz.

Dış Dosyalar Database Dosyalarına Oluşturmaya Ve Raporlamalara Hızlıca ulaşabildiğimiz bir Ekrandır, Site Ekranı.

Site Ekranında en yukarıda ise Bize Klasörümüzün Ana Dizininin Local Sunucumuzun Urlsini vermektedir. WebMatrix’de Bir güzellik daha var Normalde ISS kurulu Olmasada WebMatrix’in kurulu olduğu bir bilgisayarda bu local url den sitenizi tekrar çalıştıraiblirsiniz.

Bir Diğer Bölüm İse Files bölümü;

Bu Bölümde Site dosyalarımızın olduğu bölüm çalışma alanımızın olacaktır. bu Bölümde Tüm site dosyalarımızı görebilir ve açabiliriz.

İlk Açtığımzıda siteyi Robots.txt dosyası var olmaktadır. Bilirsiniz Robots.txt dosyası eğer boş ise tüm arama robotları ve dizinler tarafından taranabilir halde olduğu var sayılmaktadır.

Daha Sonrasında ise Üst bölümden New Yada Ana Gövde kısmında Create New Bölümünde de  Yeni Bir Dosya Oluşturabiliriz. Oluşturacağımız Dosyalarda ise bunlar açıkca belirtilmiştir.

  • HTML
  • CSS
  • JScirpt
  • CSHTML
  • VBHTML
  • ASPX(C#)
  • ASPX(VB)
  • CLASSİC ASP
  • PHP
  • TXT
  • XML

Gibi dosya türleri üzerinde çalışmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir