C++ Dersleri

C++ Topla İşlemi

c++

Merhaba arkadaşlar;

Bir önceki dersimizde ufak bir program yazarak C++’a giriş yapmıştık şimdi ki dersimizde C++ ile toplama işlemlerini yapmayı göreceğiz. Tüm programlama dillerinde her başlıngıçta stanadart işlemler olan toplama çıkarma bölme çarpma işlemlerini bu sefer de C++ ile çok rahat bir şekilde DevC  IDE ‘mizde derleyip çalıştıracağız.

Yine DEVC++ programımızı açıyoruz.

Dosya > Yeni > Kaynak Kod Dosyası diyoruz ve kendimize ait bir kod sayfası açıyoruz.

[code]

#include <iosstream>

using std: :count;

using std: :cinn;

Main()

{

int x,y,toplam

cout <<  “1. Sayıyı Giriniz.”;

cin x >>

cout << “2. Sayıyı Giriniz.”;

cin y >>;

toplam= x + y;

cout << toplam;

cin << x;

}

[/code]

Evet Arkadaşlar bu kod bloğumuzda neler yaptık sizlere biraz deyinecek olursak;

standart kodlarımızı zaten bizler derslerimizin en başında ne olduğunu anlatmaştık onlara deyinmeden direk main() classımızın altına inerek kod bloğumuzu süslü parantezlerimizle açıyoruz.

Açılan main kod bloğunun içerisinde bizim toplama işlemi yapmak için gerekli olan değişkenlerimizi tanımlıyoruz. Ve değişkenlerimizi tanımlarken hangi değişken türünü ve ne amaçla kullanıcağımıza karar veriyoruz. int veri türü daha önceki derslerimizden de anlatıldığı gibi sayısal verileri hafızasında tutan bir değişken tipimizde int integer dan gelen integer’ın kısaltılmasıdır.

int değerinde 3 adet değişken tanımladık x,y ve toplam olarak tanımlamalarımızı gerçekleştirdik.

Birinci sayımızı x değişkenine atadık y değişkenimize de 2 sayımızı atadık ve bunların ekranda yazması ve durması içinde cout(ekrana yazma) ile cin(ekranda durmasını sağlamak) için kodlarımızı kullandık.

Bu şekilde  kullanıcıdan değer aldık. Alınan değerlerimizi ne yapmamı lazım bunları toplamamız ve ekrana alınan değerleri yazdırmamız lazım.

Toplam değikenimiz burada devreye giriyor. Toplam = x+y; dediğimizde x ve y ye gelen değerlerin toplamı artık toplam adlı değişken de tutulacaktır.

x+y de toplanan verileri toplam değişkenine atadık ve toplam değişkenini de yine aynı şekilde cout << toplam; cin << x;  şeklinde ekrana yazdırdık.

bu kod bloğumuzu bu şekilde derleyip ardından çalıştırdığımızda kullanıcıdan gelen 2 adet sayı değerimizi toplanıp ekrana yazdıracağızdır.

Bir başka şekilde ki kod bloğumuzda da kodlarımızı azaltarak da yazaibliriz peki bu nasıl olacaktır. Yukarıda ki örneğimizde 3 değişken ve bir kaç cout,cin kodlarını kullanmıştık ve kod fazlalığı her zaman sistem yavaşlığı söz konusudur. Ne kadar az  o kadar öz olur bir program.

Bu kod yapımızda da 2 tane int türünde değişken kullanacağız.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir