C# Dersleri

C# Dersleri | Değişkenler

C# Dersleri

Öncelikle Default.aspx dosyamızı üst menüden website menüsünden add new Item kısmından C# dilini seçerek açıyoruz.

Ve sayfamızın üzerine çift tıklayarak sayfa page_load bölümün geliyoruz

Normal değişken tipi;

Kod:

protected void Page_Load(object sender, EventArgs e)
{

string isim, soyad, Yasi;
int yasi;
{
isim = "Ömer";
soyad = "Yetim";
Response.Write(isim + " " + soyad);
}

{
yasi = 15;
Yasi = "14";
Response.Write(Convert.ToInt32(yasi) + Yasi);
}

}
}

bu yapıdan anlayacağımız tek şey sayı değişkeni ve normal string değişkenlerinin kullanımı ve bu değişkenleri bir arada nasıl kullanıldığı ve topla işlemi. Bir sayı int tipi değer ile string değer deki verileri toplama işlemini ve convert işelemini anlatmaktadır. C# a hakim olan kişilerin rahatlıkla analayacağı bir uygulama fakat yeni başlayanlar için baştan anlatacağım.

string text yani yazı tipi değişken türüdür.

int sayısal verileri tutan tırnak kullanılmadan yazılan değişken tipidir. Örnekte de göründüğü gibi tırnaksızdır eğer ki tırnak kullanılırsa o değer string olarak algılanacaktır. Ve ona string değişkeni ni vermek zorunda kalacaksınız. Ve Ardından da convert.toint32 özelliğini kullanacaksınız örnekte olduğu gibi.

string isim, soyad, Yasi;

Yukarıdaki kalın olarak verilen değişken örneği string yani sayısal olmayan text özelliğindeki değişken tipidir.

int yasi;

Yukarıdaki kalın olarak verilen değişken örneği int yani sayısal verileri tutar ve tırnaklar içine yazılmaz. Eğer yazılırsa text olarak algılanır.

 

Bir değişkeni bir çok yerde kullanmak için global değişken yapısını kullanmanız gerekir. Bunun için normal örnek tek yapı local değişken yapısıdır. Bunu global yapmak için aşağıdaki kodları incelerseniz biraz anlayabilirsiniz. Buradaki yazı ve sayı değişkenleri page_load ın hemen altına aldım burdaki yaptığınız değişkenleri tüm sayfa içinde kullanabilir ve hiç bir yere bağlı kalmaz.

protected void Page_Load(object sender, EventArgs e)

string isim, soyad, Yasi;
int yasi;

{

}

Burada ki örnekte ise isim değişkenine Ömer değerini atadık. Soyadı değişkenine ise Yetim değerini ekledik ve alta satırda response.write kodu ile ekrana arasında bir boşluk bırakılarak yazdırdık.

{
isim = "Ömer";
soyad = "Yetim";
Response.Write(isim + " " + soyad);
}

Buradaki örnekte ise global değişken yapısını kullanarak hem int hem string yapısındaki değişkenleri bir arada kullandık. yasi değişkeni sayı değerini alırken Yasi değişkeni rakam olarak string değer deki 14 rakamını aldı.

response.write ile ekrana yazdırdığımızda ise bunları yan yana yazacaktır. ama bunları toplamasını istediğimizde convert.toint32 özelliği ile sayısal değeri string değere çevirerek kullanacağız. Ve böylelikle sonucu ekranda 1514 olarak göreceğiz.

{
yasi = 15;
Yasi = "14";
Response.Write(Convert.ToInt32(yasi) + Yasi);
}

C# genel değişken yapısı bu şekildedir umarım sizlerin anlayabileceği tarzda anlatım olduysa ne mutlu bize…

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir