C# Dersleri

Asp.Net C# Genel Yapısı

Bu İlk Dersimizde Asp.Net ile yeni proje oluşturmayı öğrencez ve genel yapısını inceleyecez. Hemencecik İşe Koyulalım;

File>Web Site bölümünden projelerimizi oluşturmak için ilk adımlarımızı atıyoruz,  karşımıza gelen new web site penceresinden kullanacağımızı dili ve kullanmamız gerek dosya türünü seçiyoruz. Ve üst taraftan .Net Framwork sürümleri yer alıyor, Framwork 2.0, 3.0, 3.5, 4.0 olarak sürümleri vardır. Tabi biz en son sürüm olan 4.0 ile çalışacaz.

cdersleri1

Web Location bölümünde ise projelerimizi nereye ekleyeceğimiz soruyor bu bölüm de ki seçenekler ise File System, HTTP, FTP seçenekleri bulunmakta; Öncelikle bunları açıklamak gerekirse

File System: Kendi Local Serverınıza yükleyeceğiniz dosyları söyler ve kendi bilgisayarınız da yükler denemelerinizi yapabilirsiniz.

HTTP: Eğer ISS yüklü ise yüklü olduğu sitenize atabilirsiniz.

FTP: Çalışmalarınızı direk FTP ye yükleyebilirsiniz.

Dosya yerimizi belirleyip ok dediğimizde ise ilk önce karşımıza Asp.Net kendi oluşturduğu Hoşgeldiniz  sayfaları geleceklerdir. Bunları silip kendi proje dosyalarımızı oluşturduğumuzda ise kendi projemiz üzerinde devam edebiliriz.

Bu Gelen Dosyaların İçinde ise Account, Scripts, Styles About.aspx, defaulta.aspx, Global.asax, Site.master  ve web.config dosyları gelmektedir. App_Data klasörü bunların içinde var ama onu hiçbir zaman silmeyeceğiz. Veritabanı gibi dosyaları onun içince tutabiliriz.

Bu Dosyaları Sildikten Sonra Üst Menüden aynı şekilde Web Site > Add New İtem seçeneğinden yeni bir Asp.Net sayfamızı oluşturuyoruz.

Yazacağımız dilimizi ve sayfamızı seçtikten sonra aşağıda ki name bölümünden sayfamızın adını oluşturuyoruz.

Name kısmının sol tarafından bize seçili seçenekte seçenekler bulunuyor bunlar ise;

cdersleri2

* Place Code in separate file

* Select master page

Seçenekleri bulunmaktadır. Bunlardan ise seçenekler üst teki otomatik seçili olarak gelmekte ve diğer seçenek ise sizin seçiminize bırakılmaktadır. Bunlar nedir öyleyse;

1. seçenekte .Net kodları ayrı bir sayfada mı olsun yoksa html kodları içinde mi olsun diye soruyor eğer o seçeneği seçer isek asp.net kodları ayrı bir aspx.cs uzantılı bir dosyada olmaktadır. Eğer seçmezsek html kodları içince karışık olacaktır ve kodlamaya hakim değil isek zorlanacağız.

2. Seçenek ise oluşturacağımız dosyanın site.masterpage sayfası mı olsun diye sormaktadır. Burda ki seçeneği açarsak ise bu masterpage bir sayfada düzenleme yaparak diğer sayfalara aynı görseli sunmamızı sağlamaktadır.

Bu seçenekler sonrasında Asp.Net ilk sayfamızı oluşturduk sonraki eğitimlerimizde sırayla gelecektir.

İlgili Yazılar

Asp.Net C# Genel Yapısı” hakkında bir yorum

  1. Mesut Güney dedi ki:

    genel yapı olarak güzel ama işin detaylarına girdiğinizde performans düşüklüğü oluyor sebepsiz yere buda .net in kendisinden kaynaklandığını görüyorsunuz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir